måndag 15 juni 2009

Demokratin måste förändras

Är demokrati verkligen det bästa systemet vi har kommit på efter en hel mänsklighets erfarenheter? Jo, det är det.
Men den versionen vi har idag är kass, jävligt kass. Skapar krig och orättvisor.
Vadå? Demokrati är ju det ultimata. Vi, folket, får ju bestämma.
Nej, det får vi inte. Vi blir lurade att tro det. Det är eliten, de giriga och makttokiga, som bestämmer vad vi skall bestämma!

Hur går ett val till då? Vad är det som gör det så orättvist?
Pengar, såklart. Den som har det, den vinner. Hur många små och okända partier såg vi i TV4 veckan innan valet till EU-parlamentet? inga.

Det bästa exemplet på dålig demokrati måste ju USA stå för. Den som inte ser att mäktiga bolag styr det landet måste ha katarakt. Pengar från bolagen skall dom ju ha tillbaka sen, med ränta.

Men det händer ju nåt nu. Piratpartiet fick ett mandat, Obama är president.
Vad är det som händer?
Folk börjar fatta, börjar förstå hur det ligger till. Orsaken? Fri information på internet. Så många människor kan ta del av så många aspekter så de själva kan bilda sig en uppfattning. Vi är inte längre utelämnade till de kontrollerade medierna.
Vi har långt kvar, men vi i Sverige och USA ligger ändå hästlängder före resten av världen.
Vad gör man i Iran när folk börjar kommunisera? Det är bara att gå emellan och bryta den länken. I Kina har folket börjat få lite röster hörda över nätet. Myndigheterna gör vad de kan för å tysta dom. Än så länge lyckas dom, men inte för evigt. De stackars Nordkoreanerna kommer inte få en syl i vädret, de é så nedtryckta att något mer drastiskt måste inträffa om de nånsin skall bli fria.
Tyvärr så kommer det nog också ske. Världens sista diktatorer kommer att falla, med de kommer inte lägga sig på rygg och erkänna sig besegrade. De kommer att ta med sig så många av dess fiender de bara kan. Alltså vi. Alla andra människor på planeten. Det är oundvikligt att de kommer att falla, det gäller bara för oss att smyga på dom bakifrån så de inte hinner agera.
Hur skall då Nordkoreanerna förstå vad de skall göra? Hur skall dom få den nödvändiga informationen? Jag vet inte. Förmodligen är det där den största katastrofen kommer inträffa.
Tillsammans med Kina kan det nog bli ganska blodigt.
Iran är jag inte rädd för. De kommer förmodligen ha hunnit skaffa sig kärnvapen innan det blir dags, men de kommer att ha en vettigare president. Inte för att Ahmadinejad är särskillt vettig, utan för att jag tror inte han är president då. Hoppas kanske är det ordet jag skulle använt.

Men håll ut, världen blir bättre. Den kommer bara bli en himla massa värre först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar